tisdag 8 december 2009

Småkakor

För ett tag sedan gjorde jag de här småkakorna ur Leilas bok Peace of cake. Det är ett "flera sorter av samma deg"-recept. 

Choklad och hasselnötskakor:



Ingredienser:
1/4 dels sats farmors småkakor (se nedan)
50 g mörk kvalitets choklad 70%
50 g hasselnötter
Farmors småkakor:
7 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker
400 g smör, kallt
2 msk kallt vatten



Gör så här:
1. Börja med att blanda ihop degen till farmors småkakor: Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
2. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft.
3. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (spara några hela att sätta i kakorna) och knåda ihop med degen.
4. När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en nöt i varje kaka.
5. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.



4 kommentarer:

  1. Mmm choklad och hasselnötter passar perfekt ihop :) !

    SvaraRadera
  2. God jul vännen, hoppas du får en riktigt mysig jul!
    Kramar Karin

    SvaraRadera
  3. Ett riktigt Gott Nytt Tårt-År önskar jag dig, kram Karin

    SvaraRadera