torsdag 21 maj 2009

Marshmallows och cupcakes



Antingen kan man göra hela receptet men marshmallowsen är jättegoda att äta utan cupcakes..

Marshmallows:

ingredienser:
2,5 msk gelatinpulver/gelatinblad
3,75 dl strösocker
2,5 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
2 msk vanilj

gör såhär:
börja med att sätta folie i en vanlig ugnsform (egentligen var den lite för stor men eftersom smeten är såpass kletig behöver man inte bre ut den över hela formen, välj själv en passande tjocklek) och pensla den med olja.

blanda gelatinet med 1,25 dl kallt vatten.
ställ bunken (ta en ganska stor) åt sidan och låt den svälla.
under tiden gelatinet står och drar kan du förbereda resten.
ta fram en kastrull och häll i sockret, sirapen, saltet och 1,25 dl vatten.
ställ kastrullen på plattan och rör tills sockret är helt upplöst.

Låt sedan vätskan (smeten?) koka upp.
i det receptet jag hade stod det att man skulle ha en termometer i och ta bort kastullen från spisen när temperaturen var 120 grader.
(har man ingen termometer kan man bara låta det koka upp ordentligt.)
häll försiktigt i sockersmeten i bunken med gelatinet.
rör om ordentligt och vispa sedan på högta speedet med elvisp.
vispa länge, tills smeten är vit och väldigt kladdig (i upp till ca 10 minuter), tillsätt vaniljen och rör lite till.

ta en slickepott och pensla den med lite olja.
sedan är det bara att bre ut smeten i formen.
när du är klar, sikta florsocker över.

låt smeten stå över natten. täck den inte med någonting, tanken är att den typ ska torka ut.

efter att smeten fått stå över natten skar jag upp små rutor.
bitarna var lite kletiga på sidorna så jag tog en stor skål, hällde i lite florsocker, tog en näve marshmallows och skakade runt dem i sockret.
färdiga och jättegoda!


Cupcakes:
(detta blir ca 16-18 cupcakes)

ingredienser:
3,5 dl mosade digestivekex
1 dl smält margarin (ca 100 gram)
150 gram rumstempererat margarin
2 dl brun farin
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
lite salt

gör såhär:
1. sätt ugnen på 175 grader.
rör samman det smälta margarinet med 2,5 dl av de mosade digestivekexen.
2. ta en tesked av smeten och mosa i botten av cupcakeformarna.
3. vispa det rumstempererade margarinet tills det inte är klumpigt längre.
4. tillsätt farinsockret och vispa tills smeten är ljus och luftig.
några minuter ungefär.
5. tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan gångerna.
6. rör ihop mjöl, resten av digestivekexen (1 dl), bakpulver, vaniljsocker och salt.
7. mät upp mjölken.
8. ta lite mjölmix (typ en fjärdedel i taget) och lite mjölk om vartannat och vispa ner i smeten.
9. fyll formarna med smet, ca 2/3 av formen.
10. grädda cupcakesen i ca 20 minuter.

Ang. tiden i ungen; grädda tills de är lite lagom gyllenbruna om du är tveksam på tiden.

choklad "frosting"

ingredienser:
250 gram mörk blockchoklad (eller någon annan mörk choklad med högre kakaohalt, beror på vad du föredrar)
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

gör såhär:
1. hacka chokladen och lägg den i en skål.
2. värm på grädden tills den börjar koka lite lätt.
3. häll grädden över chokladen och låt stå i ca 1 minut.
4. tillsätt vaniljsockret och rör om.
5. låt chokladsmeten stå tills den är rumsvarm.
6. Bred chokladsmeten över cupcakesen och toppa med en marshmallow.



Här är de färdiga cupcakesen!

//Lenis

(Detta receptet är också från en annan bakblogg)

4 kommentarer:

  1. your blogg is total awsomeXD

    SvaraRadera
  2. mmmmmmmm the masmallows är så asgoda dom gjorde du bra!!
    // GESON

    SvaraRadera
  3. Thanks! :D Man kan inte sluta äta! ;)

    SvaraRadera
  4. dom ser riktigt goda ut!! :D

    //hannah :)

    SvaraRadera